Regisztrálni vagy nem regisztrálni, ez itt a kérdés.

Nem kívánok egyik oldalra sem állni ebben a kérdésben, már csak azért sem, mert bevallom őszintén, engem még senkinek nem sikerült meggyőznie arról, hogy valóban feltétlen szükséges lenne ez a regisztrációs cirkusz a népszavazáshoz. Ugyanakkor arról sem sikerült meggyőznie senkinek, hogy ez valóban komolyan akadályozna bárkit is a választói jog gyakorlásában.

Tehát értem én, hogy az új helyzetre való tekintettel (kibővült a szavazásra jogosultak köre) célszerű és ésszerű lenne egy új, ha úgy tetszik frissített „szavazólista” felállítása. Sőt, valljuk be, ez gyakorlatilag elkerülhetetlen is. Viszont. Azt azért nem hiszem, hogy ez a regisztrációs buli lenne a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja ennek a frissítésnek. Mi lenne például, ha az eddig a jegyzékben szereplő potenciális szavazók automatikusan átkerülnének az új listára és csak azoknak kellene „felregisztrálni” rá, akik új szavazók? Ez nekem így egyszerűbbnek tűnik, kézenfekvőbbnek is. Erre persze azt mondják, így legalább előre tudható, hogy egy-egy körzetben nagyjából mennyi szavazóra lehet számítani, ezzel olcsóbb lesz a lebonyolítás. Nem tudom, lehet, nem értek hozzá. Vannak egyéb magyarázatok is, számomra ködösek, nem igazán érthetőek. Száz szónak is egy a vége, nem érzem úgy, hogy ez kifejezetten kellene, mindenképp elkerülhetetlen lenne.

Aztán ott a másik oldal, az ellenzők, akikkel megint csak nem igazán tudok egyetérteni. Már olyan szempontból igen, hogy én sem látom úgy, ez az új rendszer elengedhetetlen lenne, viszont ezzel a hisztivel, hisztériakeltéssel már egyáltalán nem. Ugyanis ezt az orbitális műhisztit még inkább feleslegesnek tartom.

A minap például azt tudta mondani egy ellenzéki képviselő, próbálom szó szerint idézni eme gyöngyszemet, hogyaszondja:

Azért is rossz ez a regisztráció, mert a választópolgárokat megrémíti, hogy a hatalom tudni fogja, kik voltak szavazni.

Én mindig nagy kerek szemekkel bámulok ki a fejemből, mikor azt látom, hogy a hülyeség nyúlványai ily módon fontak körbe valakit. Amellett, hogy ellenzéki szempontból óriási öngól ilyesmit mondani, ráadásul még orbitális butaság is. Először is, mi van, ha tudja, hogy a Maris néni szavazni volt? Elmegy a hatalom és megveri? Pláne, hogy maximum azt lehet tudni, volt-e szavazni a Maris néni, azt viszont nem (ha a Maris néni nem akarja), hogy a szavazófülke magányában melyik négyzetbe tette az X-et. Másodszor, az eddigi választási rendszerben, tehát az elmúlt húsz évben, nem pontosan ugyanúgy tudta a hatalom, hogy ki volt szavazni? Mert tudtommal személyivel és lakcímigazolóval szavazhatott csak az állampolgár és szavazás előtt jegyzékbe vették, hogy ő ottan járt és leadta a szavazatát. Tehát az elmúlt húsz év minden népszavazásán lista készült azokról, akik szavazatot adta le. Nyilván másképp nem is lenne kivitelezhető egy népszavazás zsenikém. A harmadik, ami miatt leginkább baromságnak tartok ilyesmit kommunikálni az ellenzék részéről, hogy annál nagyobb hülyeséget nehezen tudok elképzelni, mint amikor egy párt/képviselő azzal riogatja a potenciális szavazóit, hogy ne merjenek elmenni és őrá szavazni. Ezt hívják öngólnak.

Azzal sem igazán tudok egyetérteni, hogy a regisztráció akadályozza (sőt, egyesek szerint egyenesen gátolja) az állampolgárokat az alkotmányos joguk gyakorlásában. Egyetértenék vele akkor, ha valami olyan, különleges feltételhez kötnék a regisztrációt, amit nem tud mindenki könnyedén teljesíteni. Mondjuk azt mondanák, hogy a regisztrációhoz fel kell mutatni három diplomát. Nyilván akkor tökéletesen igaz lenne az „akadályoz”, de még a „gátol” dolog is. De lássuk be, itt azért ilyesmiről szó sincs. A rendszer semmiféle „extra követelményt”, tehát semmi olyan akadályt nem támaszt, amit egy átlagos állampolgár ne tudna játszi könnyedséggel teljesíteni. Kap egy értesítőt, abból kiveszi a nyomtatványt és átteszi egy másik borítékba, majd postára adja. És ezzel egész életére letudta a „regisztrációját”, ugyanis ezt nem kell minden szavazás előtt megismételnie, aki egyszer már regisztrált, az utána az össze többi voksoláson automatikusan regisztrálttá válik. Ha ezt nem teszi meg időben (vagy elhagyja a levelét, stb.), akkor sincs veszve semmi, mivel a későbbiekben is, ha kedve szottyan, bármikor regisztráltathatja magát. Most komolyan, ez olyan iszonyatos akadály, ami miatt majd „milliók nem tudnak szavazni”? Kérdezhetném azt is, az ellenzék komolyan annyira agyalágyult hülyének, olyan szerencsétlen debilnek tartja a magyar választópolgárokat, hogy nem tudják megoldani (már ha akarnak egyáltalán szavazni) ezt a hihetetlen komoly és veszélyes feladatot? Na neeee...

Igen, vannak alkotmányos jogok, amiket komolyan is kell venni. Az államnak azt, hogy garantálja ezen jogokat, az állampolgárnak meg azt, hogy éljen ezen jogaival. És bármennyire nem tetszik is ez egyeseknek, igenis lehet ezen jogokat bizonyos feltételekhez kötni. Nyilván olyan feltételhez, amit az állampolgár könnyedén tud teljesíteni, így nem igaz az a felvetés, hogy bárki is ki lenne zárva, bárki is gátolva lenne a jog gyakorlásában. Ez nem egy új keletű dolog, a világ minden országában feltételekhez van kötve, hogy az állampolgár gyakorolhassa a jogait (sok helyen még regisztráció is van egy-egy szavazás előtt). Gondoljunk bele, eleve már az is egy feltétel, hogy a szavazóhelységben kell leadnom a szavazatomat. Tehát el kell mennem X háztömbbel arrébb és ott voksolhatok. Akkor ezen is hasonlóképp lehetne lázongani, mi az, hogy nekem tennem kell valamit azért, hogy szavazhassak? Mi az, hogy nem szavazhatok a saját lakásomban, esetleg a hálószobámban? Ez a „szemét állam” akkor most akadályoz engem az alkotmányos jogom gyakorlásában? Vagy itt van ugye a másik akadály, egy bizonyos napot jelölnek ki. Sem előtte, sem utána nem szavazhatok, hanem arra a napra kell időzítenem. Hát mi ez? Mi az, hogy nem akkor szavazok, amikor akarok? Mi van, ha nekem pont aznap nem jó? Akkor ez a szemét állam akadályoz engem a választójogom gyakorlásában? És persze vannak egyéb jogaim is, mint például a kultúrához való jogom. Erre a színházak, múzeumok meg pénzt kérnek tőlem. Akkor most ők gátolnak engem az alkotmányos jogom gyakorlásában? Van olyan jogom is, ami azt biztosítja, hogy szabadon választhatom meg a tartózkodási helyem. Akkor most egy demagóg szőrszálhasogatással kérdem, ha hajnali kettőkor nem engednek be a Nemzeti Múzeumba, hogy ott szunyáljak egy jóízűt, akkor engem gátolnak az alkotmányos jogom gyakorlásában? És lehetne még hülyébbnél hülyébb példákat sorolni. Azt azért lássuk be, az alkotmányos jogokat bizonyos keretek közt lehet gyakorolni. Ez így természetes. Alapjogot nem lehet olyan kitétellel korlátozni, ami nem mindenki számára teljesíthető, de lehet olyan feltételt szabni a gyakorlásához, amit mindenki teljesíteni tud. Valójában másképp nem is működne a dolog.

Az, hogy mégis ilyen témákat fújnak fel, ezeken rugóznak, számomra az ellenzék tanácstalanságának a jele. Mondhatni, a regisztrációs lufi, az ellenzéki tehetetlenség szimbóluma. (sok egyéb más lufi mellett) Egyelőre nem találnak valódi fogást, valódi utat a választók felé. Tehát olyan témákat, olyan ötleteket, olyan felütéseket, amik valóban érdeklik a tömeget. Mert ezek nem igazán, ez pontosan lemérhető a közvélemény-kutatások eredményeiből is. A Fidesz bázisa ugyan csökkent, de még mindig stabilan vezetnek. Ez a csökkenés részben természetes jelenség, hiszen a választások után általában a „győzteshez tartozni jó” elv alapján megerősödik a nyertes, ám ez, szintén általános jelenségként meg is szűnik egy idő után. Másrészt viszont egyértelmű, hogy van egy rétege a Fidesz szavazóknak, ami kiábrándulóban van. Az is látszik viszont, hogy az ellenzék nem igazán tud profitálni ebből, ugyanis az ellenzéki pártok támogatottsága viszont nem különösebben nő. Sőt, az utóbbi közvélemény-kutatások szerint gyakorlatilag minden párt támogatottsága csökkent az elmúlt időszakban és előretörtek a „bizonytalanok”. Ezt ugyan próbálja az ellenzék rendszeresen a Fidesz kudarcaként (már-már saját sikerként) kommunikálni, egyértelmű azonban, hogy ez hazugság. Ez nem a Fidesz kudarca, illetve nem csak a Fidesz kudarca, ez egyértelműen a teljes politikai „elit” kudarca. Az összes parlamenti párté. Hiszen nem arról van szó, hogy ezek az emberek konkrétan a Fidesz ellen fordultak és megjelentek valamely ellenzéki párt mögött, hanem arról, hogy minden párttól elfordultak. Az ellenzékiektől is ugyanúgy. Látható tehát, hogy az ellenzék nem képes profitálni a Fidesz bázisvesztéséből. Véleményem szerint elsősorban azért, mert az embereket komolyan érdeklő témák helyett „regisztrációs lufikat eregetnek”. Ezek olyan témák, amik tökéletesen megfelelnek a már meglévő tábor nagy részének „lázban tartására”, viszont az átlag magyar szavazót nem hozzák tűzbe. Egyszerűen azért, mert érdekli komolyan. Egy-két napra talán leköti, két hét múlva már nem izgatja. Az „azeri baltás” sem hoz különösebb közfelháborodást, hiába hiszik ezt néhányan. Ezek a témák érdekelnek néhány ezer, esetleg néhány tízezer embert, akik aztán hetekig elrágódnak rajta az interneten, de nem mozgatja meg milliók fantáziáját. A „milliók” napok alatt elfelejtik (már ha egyáltalán érdekelte őket) és továbblépnek. Ugyanis az átlag magyar választópolgárnak sokkal inkább a saját élete az ami központi kérdés. Az, hogy mennyi a rezsi, mennyi lesz a rezsi, mennyibe kerül a kenyér és a többi. Ezek kardinális kérdések, az, hogy regisztrálni kell-e a választásra, számukra huszadrangú probléma. Éppen ezért, mivel az ellenzéki oldal a valóban fontos kérdésekre nem tud megfelelő válaszokat adni, sőt, el sem jutott odáig, hogy ezekkel a kérdésekkel foglalkozzon a „lufieregetés” helyett, így a tömeg nem mögöttük, hanem a bizonytalan oldalon szaporodik. Ez viszont nem siker. Ez kudarc, minden párt számára. 

Címkék: politika mszp fidesz jobbik megmondás ellenzék lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondogato.blog.hu/api/trackback/id/tr74812169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása